Search

Nieuws groep 1/2b

Thema ziek zijn

 

De komende weken werken we over het thema “ziek zijn.” De kinderen doen mee met het project Nijntje Medicijntje deze week. We praten veel over naar de dokter gaan. Wie heeft er wel eens een ongelukje gehad? Wat was er aan de hand? Deed het zeer? Moest je naar een dokter? Voor welke kwalen ga je naar een dokter? Hoe vind je het bij de dokter? Ook spelen we verschillende doktershandelingen uit tijdens de kringactiviteiten maar ook in de themahoek. Zo plakken we pleisters bij elkaar op de knie, geven elkaar injecties, verbinden de poten van de beer, geven de poppen een drankje, nemen de temperatuur op, kijken in de keel van de patiënt en schrijven recepten uit. Op deze manier komen er een heleboel woorden langs die we ons weer eigen maken.

Tijdens de taallessen besteden we aandacht aan rijmen. De volgende woorden zijn ook leuk voor thuis om mee te oefenen:

Wat rijmt er op Ziek/ bed/ zalf/oor/pijn/ pil/ zeer/ ijs/ plas/ been/ prik.

Om het moeilijker te maken vragen we de kinderen welke twee woorden er van de drie op elkaar rijmen en welke niet. Dit vinden nog veel kinderen moeilijk. Ook hier kunnen ze thuis mee oefenen. Wat rijmt niet?

·         Oor / boor/ pijn

·         Pijn/ zeer/ fijn

·         Zalf/ been / een

·         Beer/ zeer/ bed

·         Ijs/ gijs/ plas

Binnenkort worden de kinderen getoetst voor het rijmen. Vandaar dat wij in de klas veel oefenen met elkaar en tijdens het kikkerwerk. De kinderen die het nog moeilijk vinden hebben aangegeven dat ze hier graag mee willen oefenen. Echte Daltonkinderen zijn het al!

 

Tijdens de rekenlessen herhalen we de cijfers 1 t/m 10 en leggen daarbij de goede aantallen. Ook maken de kinderen kennis met spiegels en hebben we het over schaduwen. Op het plein hebben we schaduwen omgetrokken. We zagen dat de schaduw steeds verschuift. Hoe kan dit? Hoe ontstaat een schaduw? Is er altijd een schaduw? Leuke denkvragen waar ze ook al leuke antwoorden op weten te geven. Vraagt u ze er maar eens naar.

 

De komende weken werken we nog over dit thema.

Vereniging