Search

Nieuws groep 1/2b

November:

 

De eerste weken voor de herfstvakantie hebben we de startweken van de kanjertraining gehad. We hebben kennis gemaakt met de dieren en hun petten. Ook de smileyposter is geïntroduceerd bij de kinderen. Door de  vertrouwensspelletjes leerden we elkaar kennen. Na de herfstvakantie beginnen we met het grote verhaal over Max en zullen we elke week vele oefeningen met elkaar doen.

We werken naar aanleiding van het boeken over de twee vechtende eekhoorntjes en de Gruffalo over de herfst. De Gruffalotas is door de ouders van de verteltassengroep gemaakt. Deze zullen we ook gaan gebruiken. Mocht u deze een keer willen bekijken dan kan dat altijd. We gaan naar het verhaal luisteren ,maken mooie zinnen met de herfstwoorden, spelen verhalen na in de poppenkast, maken mooie paddenstoelen met kapla, spelen in de kabouterhoek waar we de wegen met kabouter Wobbel( welke is het lichtst) en ook leren we liedjes aan over de herfst. ( en natuurlijk de lamionnenliedjes)

Met taal ligt de nadruk bij groep 1 op woorden en zinnen. Ook praten in mooie zinnen krijgen de aandacht. We stimuleren de kinderen om in verschillende hoeken met elkaar te spreken d.m.v. spelopdrachten. Ook praten we met elkaar over de herfst. Hiervoor gebruiken we een vertelplaat. Woorden die te maken hebben met de herfst zullen we de kinderen aanleren.

 

Taal groep 2: Voor de vakantie hebben we alles herhaald van groep 1. Kinderen kunnen al rijmen, lettergrepen klappen en zinnen maken met een bepaald themawoord. Nu gaan we een stapje verder. We gaan de beginklank van een woord loskoppelen en ook gaan we letters aan elkaar plakken. We beginnen eenvoudig. Welk woord zeg ik: mo-s, be-s, noo-t, ta-k. De volgende stap is dan: m-o-s, n-oo-t, b-e-s, t-a-k. Voor veel kinderen is het begrip vooraan( wat hoor je het eerst ), in het midden en achteraan ( wat hoor je het laatst nog moeilijk. We zullen hier vaak spelenderwijs aandacht aan geven. De voorleestas gaat ook al weer met de kinderenmee naar huis. De mooiste posters komen voorbij. Leuk om te zien hoe enthousiast iedereen hiermee bezig is.

Rekenen groep 1: voor de vakantie telden we met behulp van verschillende telliedjes. Nu gaan we ook materialen tellen en vragen we waar er meer of minder liggen. De cijfers 1 t/m 5 gaan we ook inoefenen. We merken dat veel kinderen al rekenspelen uit de kast maken en daar veel plezier aan beleven.

Rekenen groep 2: de cijfers t/m 10 hebben we herhaald. Nu gaan we verder met de cijfers 11 t/m 15. Het inoefenen van het tellen en de cijfers doen we op de middagen tijdens het zogenaamde kikkerwerk. Met materialen gaan we  oefenen . Zo kunnen we onze doelen in kikkersprongen halen. We gebruiken hiervoor de materialen uit de taalkast ( wat hoor je vooraan), piccolo, zoef, computerspelen, kralenplanken en werkbladen. Tijdens de kijkochtend zullen de kinderen het u laten zien.

 

De lampions zijn zo goed als af en zijn te bewonderen in onze klas. Nog even en dan is het alweer 11 november.

Vereniging