Search

Nieuws groep 3

Welkom op de pagina van groep 3!

We zijn alweer vier weken naar school geweest, de tijd vliegt voorbij en wat hebben we al veel geleerd! De start in groep 3 is best spannend, een eigen tafeltje, werkboekjes, een eigen etui en natuurlijk leren lezen en schrijven! We hebben ondertussen al 9 letters geleerd, de m, r, v, s, i, p, aa, e en de t. De kinderen zijn nu al gewend om een langere tijd zelfstandig te werken en weten hoe ze, op verschillende manieren, om hulp kunnen vragen. Als u thuis de letters met uw kind wilt oefenen, wilt u dan de letters fonetisch uitspreken? Dat betekent niet zoals in het alfabet de (e)rrrr, maar 'rrrrrrr', niet de i(e)-klank, maar de 'i', geen v(ee), maar 'vvvvvvvv'. Dit helpt ontzettend goed bij het leren lezen.

Succes for All gaat langzaam een grotere rol spelen in groep 3. We gaan leren hoe we echt goed kunnen samenwerken. De eerste week hebben we veel geoefend met 'actief luisteren'. Hoe doen we dat precies? We kijken naar elkaar, we luisteren écht en we praten niet door elkaar heen. Deze week ligt de aandacht op "iedereen doet mee'. We leren hoe we elkaar kunnen helpen, hoe we iedereen bij de samenwerking kunnen betrekken en hoe we gerichte vragen kunnen stellen om meer over het idee van een ander te weten te komen. We oefenen dat je pas echt goede vragen kan stellen als je goed hebt geluisterd.

Met rekenen doen we veel oefeningen met de getallen 0 t/m 10. Rekeninzicht op een getallenlijn is hierin erg belangrijk. Welke getal komt na de 5, maar voor de 7? Tel eens van 3 tot 8. Tel eens terug van 10 tot 4. Enz. In het schrift maken we groepjes van bijvoorbeeld 5 ballen en trekken we een lijntje naar het getal 5. We oefenen met de begrippen meer/minder of evenveel. Ook hebben we geoefend met de rekenbegrippen te veel, te weinig of precies genoeg. Maar als er 9 kinderen zijn en ik heb 10 lepels, heb ik toch genoeg (weliswaar 1 over). Komende weken gaan we ook weer oefenen met de rekenbegrippen meer/minder/evenveel en maken we een begin met geld tellen: 1 en 2 euromunten en een briefje van 5 euro. (centen komen pas in groep 4 aan bod). Ook gaan we een begin maken met splitsen t/m 6.

We hebben een hele mooi start van het schooljaar achter de rug. De kinderen werken heel erg hard en kunnen elkaar al heel erg goed helpen. Naast het harde werken is het vaak erg gezellig in de klas, we dansen veel, doen spelletjes en hebben veel plezier.

Op de Heerdstee site (bij groep 3) komen geregeld foto's van de kinderen te staan. Erg leuk om thuis te bekijken!

 

Vereniging